пʼятницю, 30 листопада 2012 р.

Чи може здивувати задача

Уміння розв’язувати задачі є одним з основних показників рівня математичного розвитку глибини засвоєння навчального матеріалу. Розв’язати математичну задачу – це значить знайти таку послідовність спільних положень математики (визначень, аксіом, теорем, правил, законів, формул), застосовуючи які до умов задачі або до їх слідств, отримаємо те, що вимагається в задачі, - її відповідь.
Із яких етапів складається процес розв’язку задач?
Весь процес розв’язку задачі поділено на вісім етапів:
1-й етап – аналіз задачі;
2-й етап – схематичний запис задачі;
3-й етап – пошук способу розв’язку задачі;
4-й етап – здійснення розв’язку задачі;
5-й етап – перевірка розв’язку;
6-й етап – дослідження задачі;
7-й етап – формулювання відповіді задачі;
8-й етап – аналіз розв’язку задачі.

Отримавши задачу, перше, що потрібно зробити – це розібратися в тому, що це за задача, які її умови, у чому полягають її вимоги, тобто провести аналіз задачі. Цей аналіз і складатиме перший етап процесу розв’язку задачі.
          Цей аналіз треба якось оформити, записати. Для цього використовуються різного роду схематичні записи задач, побудова яких складає другий етап
           Аналіз задачі та побудова її схематичного запису необхідного головним чином для того, щоб знайти спосіб розв’язку даної задачі. Пошук цього способу – третій етап.
            Коли спосіб розв’язку задачі знайдено, його потрібно здійснити - це буде вже четвертий етап процесу розв’язку – етап здійснення розв’язку.
            Після того як розв’язок здійснено, необхідно впевнитися, що цей розв’язок правильний, що він задовольняє всі вимоги задачі. Для цього проводять перевірку розв’язку, що є – п′ятий етап процесу розв’язку.
            При розв’язку задач, окрім перевірки, необхідно ще провести дослідження задачі, а саме встановити, при яких умовах задача має розв’язок і при тому, скільки різних розв’язків в кожному окремому випадку. Все це є шостий етап.
            Впевнившись у вірності розв’язку і, якщо треба, провести дослідження задачі, необхідно чітко сформулювати відповідь задачі – це сьомий етап.
            Нарешті потрібно також провести аналіз виконаного розв’язку, вияснити, чи немає іншого, більш раціонального способу розв’язку, які висновки можна зробити з цього розв’язку. Все це складає останній восьмий етап.
mal'� X < p O` h�_ 'color:purple'>восьмий етап.

Немає коментарів:

Дописати коментар